Mėsos gamybos proceso išmetamų teršalų kiekis prilygsta pusės automobilių taršai

Mėsos gamybos proceso išmetamų teršalų kiekis prilygsta pusės automobilių taršai

Naujausių mokslininkų tyrimų duomenimis, mėsa ir sūris yra pagrindiniai maisto produktai, kurie daro neigiamą poveikį aplinkai, rašo indenpendent.co.uk. Mokslininkai tyrė 61 maisto produktų gamybos poveikį, iš jų būtent šviežia mėsa ir sūris pirmauja pagal paliktą anglies pėdsaką.


Jei visi Jungtinės karalystės gyventojai taptų vegetarais ar veganais, tai turėtų tokį patį poveikį kaip pašalinti pusę automobilių iš kelių. Mokslininkai teigia, kad, lyginant šiltnamio efektą sukeliančių dujų emisiją, susijusią su maisto produktais, naudojamais įprastuose ir vegetarų namuose, būtina konstatuoti, jog pastaruosiuose anglies dioksido kiekis yra 22–26 proc. mažesnis.

Lankasterio universiteto profesorius Nikas Hewitt, kuris atliko tyrimus, sakė: „Mūsų analizė rodo, kad mitybos būdo pasirinkimas gali lemti didelius pokyčius šiltnamio efektą sukeliančių dujų išsiskyrimui – sumažinti su maistu susijusias emisijas maždaug ketvirtadaliu – be to, tai susiję ir su papildoma nauda sveikatai“.

Profesorius Hewitt sakė, kad, visuomenei apsisprendus tapti vegetarais, anglies dioksido emisija būtų net 40 milijonų tonų per metus mažesnė nei dabar. „Tai prilygsta 50 procentų dabartinių Didžiosios Britanijos automobilių išmetamo CO2 kiekio“.

Šviežia mėsa ir sūris yra du pagrindiniai emisiją skatinantys produktai. Vienas kilogramas mėsos sugeneruoja apytiksliai septyniolika kilogramų anglies dioksido. Sūris turi 15 kg, virta mėsa – 11 kg, šoninė – 9 kg anglies dioksido.

Egzotiškos daržovės ir grybai taip pat sukelia didelę anglies dvideginio emisiją dėl krovininių ir šiltnamių šildymo išlaidų. Kilogramas vyno turi 2 kilogramus kilogramui anglies pėdsako, tokį pat kiekį turi ir bulvės, obuoliai, pienas, duona ir grūdų produktai.

Tačiau aplinkosaugos šalininkas Tony Juniper teigia, kad mėsos ir pieno produktų atsisakymas nėra jau toks gamtai draugiškas būdas. „Tai gana aišku, kad pagrindinį poveikį aplinkai daro mėsos ir pieno gamyba, bet aš nemanau, kad viskas taip paprasta. Man atrodo, jog svarbu ne tai, ar mes naudosime mėsos ir pieno produktus, bet ar ši produkcija bus gaminama darniu aplinkai keliu“.

Komentarai