90 gramų | cukrus |
1 litras | vynuogės (išspaustos sultys) |
3 vienetai | razinos |
Išspauskite vynuoges ir perkoškite. Sumaišykite sultis su cukrumi, šiek tiek praskieskite su virintu vandeniu arba saldesnėmis kitų uogų/vaisių sultimis, įdėkite razinas ir supilkite į butelį. Butelį užkimškite su kamščiu, kuriame įstatyta žarnelė (galima aplipdyti plastelinu, kad būtų sandaru), o kitą žarnelės galą įkiškite į stiklinę su vandeniu. Žarnelė skirta tam, kad iš butelio galėtų pasišalinti rūgimo dujos, tačiau į butelį nepatektų naujo oro. Žarnelė butelio kamštyje neturi siekti sulčių, iš jos po kelių dienų turėtų pradėti eiti oro burbuliukai. Laikykite sultis tamsioje, 17-24 laipsnių patalpoje 8-10 dienų. Laikas priklauso nuo sulčių saldumo, temperatūros. Kai iš vamzdelio burbuliukai išeina rečiau - reiškia rūgimo procesas lėtėja. Išpilkite sultis iš butelio, palaikykite 3 valandas atvirame ore. Tuomet vėl supilkite jas į rūgimo butelį (galite perkošti nuo drumzlių), jei per mažai saldu, įdėkite cukraus (tiek kiek pirmą kartą) ir išmaišykite. Vyną taip laikykite ir kas 2-3 savaites pavėdinkite bei įdėkite cukraus, kol jis taps skaidrus, tuomet jį laikykite 10-13 laipsnių temperatūroje. Jei vynas jau nerūgsta - supilkite jį į butelius ir sandariai uždarykite, laikykite rūsyje, tamsoje, paguldytus, kad apsemtų kamštį. Kuo daugiau dėjote cukraus, tuo stipresnis vynas gausis, tačiau per daug įdėjus gali sustoti rūgimo procesas, per mažai - vynas įgaus acto skonį.
Kad rūgimo procesas būtų greitesnis, galima naudoti vyno mieles.
Tokį vyną galima gaminti iš iš serbentų, obuolių. Tačiau tuomet būtina sultis praskiesti vandeniu ar su kitų saldesnių uogų/vaisių sultimis.
Populiariausi receptai šią savaitę
- Amerikietiškas alkoholinis kokteilis
- Kokteilis „Sausas Martinis“
- Spanguolių kokteilis
- Žiemos arbata
- Kokteilis „Sniego karalienė“
- Granatų sulčių ir putojančio vyno kokteilis
- Kokteilis "Kosmopolitanas"
- Apelsinų sulčių ir putojančio vyno gėrimas
- „Greipfrutinis mimosa“
- Vermuto punšas
- Aromatinis vynas
- Citrusinis punšas
- Kalėdinis vynas
- Gervuoginis putojančio vyno kokteilis
- Putojantis vynas su spanguolėmis
- Putojančio vyno kokteilis su citrina
- Naminis vynas
- Putojančio vyno ir sulčių punšas
- Karštas raudonas vynas – nuo visų ligų
- Putojančio vyno kokteilis "Vasara"
Vyno gaminimas
- Paruošimo laikas:
-
Cukrus,
90 gramų -
Vynuogės, išspaustos sultys,
1 litras -
Razinos,
3 vienetai - Geriausias ingredientų kainas tikrink - akcijos.lt
Vyno gaminimas - tai menas, kurį išmokti pavyksta ne iš pirmo karto. Tai vienas iš receptų, kurį išbandžiau pats ir man pavyko.
Išspauskite vynuoges ir perkoškite. Sumaišykite sultis su cukrumi, šiek tiek praskieskite su virintu vandeniu arba saldesnėmis kitų uogų/vaisių sultimis, įdėkite razinas ir supilkite į butelį. Butelį užkimškite su kamščiu, kuriame įstatyta žarnelė (galima aplipdyti plastelinu, kad būtų sandaru), o kitą žarnelės galą įkiškite į stiklinę su vandeniu. Žarnelė skirta tam, kad iš butelio galėtų pasišalinti rūgimo dujos, tačiau į butelį nepatektų naujo oro. Žarnelė butelio kamštyje neturi siekti sulčių, iš jos po kelių dienų turėtų pradėti eiti oro burbuliukai. Laikykite sultis tamsioje, 17-24 laipsnių patalpoje 8-10 dienų. Laikas priklauso nuo sulčių saldumo, temperatūros. Kai iš vamzdelio burbuliukai išeina rečiau - reiškia rūgimo procesas lėtėja. Išpilkite sultis iš butelio, palaikykite 3 valandas atvirame ore. Tuomet vėl supilkite jas į rūgimo butelį (galite perkošti nuo drumzlių), jei per mažai saldu, įdėkite cukraus (tiek kiek pirmą kartą) ir išmaišykite. Vyną taip laikykite ir kas 2-3 savaites pavėdinkite bei įdėkite cukraus, kol jis taps skaidrus, tuomet jį laikykite 10-13 laipsnių temperatūroje. Jei vynas jau nerūgsta - supilkite jį į butelius ir sandariai uždarykite, laikykite rūsyje, tamsoje, paguldytus, kad apsemtų kamštį. Kuo daugiau dėjote cukraus, tuo stipresnis vynas gausis, tačiau per daug įdėjus gali sustoti rūgimo procesas, per mažai - vynas įgaus acto skonį.
Kad rūgimo procesas būtų greitesnis, galima naudoti vyno mieles.
Tokį vyną galima gaminti iš iš serbentų, obuolių. Tačiau tuomet būtina sultis praskiesti vandeniu ar su kitų saldesnių uogų/vaisių sultimis.
Komentarai (48)
-
Viva
2019-10-06 09:05
Mane domina granatų vyno gaminimas. Gal kas galite parašyti.
Kur pirkti vyno mieles?
-
Nerijus
2016-12-13 12:15
Darau vina is obuoliu sulciu ,bet nz kas darosi jam rukt rugsta bet neburbuliuoja man jis isviso.
-
Kęstas
2016-10-24 02:45
Jau bandau pirmą kartą daryti vyną, tikiuosi pavyks :)
-
vaida
2016-10-05 21:07
Pabandysiu
-
Nerijus
2013-09-23 08:26
Sveiki. Darau pirma kart, iskilo klausimelis. Ar reikia isplauti rauginimo buteli, vyna perpilant atgal, ji nuvedinus?
-
edixiukas
2012-11-15 12:18
panasiai taip ir as padariau siemet pirma karta darau manau kad gausis :-) o kitais metais didesni kieki bandysiu ;-)
-
meiluze1
2012-10-24 19:17
%-) uu9turiu daug vynuogiu kaip paversti jas i skanu vyna ;-)
-
Edgardas
2012-09-18 21:37
Pasidalinsiu savo procesu.
Vynuoges spaudziau su specialiu lauko presu (likusiu nuo caro laiku), rezulate turejau 12ltr sulciu su ivairiausiom kauliukų, šakelių nuosedom ant dugno.
12litrų supyliau pašildyto vandens su 2kg ištirpdyto cukraus, po ko visą 16ltr. butelį užsandarinau ir išvedžiau vamzdelį į vandenį. Rėmiausi draugo receptu kurio vynas gavosi gana saldus bei su puikiu aromatu.
Sekančiam kartui bandysiu gamintis tik iš sulčių, o dabar belieka dukart perkosti, laukti sausio-vasario ir kviesti svečius :)
-
Jimmy
2011-10-11 17:33
DEMESIO!!! pamirsau pasakyti,kad jokiu budu negalima nuskintu vynuogiu plauti,jei nuplausite jas vandeniu,gausis ne vynas,bet slamstas.Maigyti reikia NEPLAUTAS!!!
-
Jimmy
2011-10-11 17:28
sitas receptas labai primityvus ir netikes.Vynuogems nereikia jokiu mieliu,ir jokiu perkosimu.Reikia vynuoges sumaigyti rankomis,tai darant su meile ir butinai turi buti labai gera jusu nuotaika.Tai labai svarbu.Paskui vynuoges su viskuo,nekostas,supilti i fermentacijos inda ir istacius oro voztuva,kad vidun nepatektu oro,pastatyti siltai,tarkim kur nors virtuveje ar vonioje,kur yra gyvatukas,kuris aplinkos temperatura pakelia keliais laipsniais.As vynuoges traiskau su visais koteliais,rugdamas su jais,vynas igauna papildoma ir labai teigiama tona.Su visais tirsciais rauginame mazdaug savaite,kiekviena diena permaigome ir permaisome ta rugstancia misa.Po 5-7 paru,nusunkiame vynuogiu likucius per marle,gerai isspaudziame ir dedame i svaru kibira.Nukostas sultis pilame i fermentacijos inda.Nuspaus tirscius uzpilame siltu vandeniu,gerai permaisome ir dar karta nusunkiame.Vandens pilti reikia tiek,kad tirsciai issiskliadytu mazumele,kad galetum visa ta kose rankomis maisyti.Ta skysti,kuri nusunkeme nuo tirsciu,pasaldiname iki 18-22 Brix. Hidrometra siais laikais isigyti nera sunku.Tai labai geras prietaisas cukraus kiekiui matuoti.Pasaldinta ir perkosta skysti pilame i fermetacijos inda,kuriame jau yra vynuogiu sultys,istatome fermentacijos oro voztuva ir rauginame,kol ima mazeti burbuliavimas.Tada vyna prapusiame oru,akvariuminio kompresoriaus pagalba,arba perpilstome is kibiro i kibira,kad jame atsirastu siek tiek oro ir vel supilame tolimesniam rugimui.Kai nustoja rugti,reikia vyna nupilti nuo iskritusiu drumzliu,prideti prancuzisko ir amerikietisko azuolo drozliu,ir vyno konservanto,kuriomis prekiauja vitis.lt , ir brandinti kiek uzteks kantrybes.Konsrvantai arba sulfidai reikalingi,nes kols brandinsite be ju,galite subrandinti ne vyna,bet acta.
Lietuviskos melynosios vynuoges,na tos,populiariausios,kuriu visur pilbna,jei jas nuskini gerai isnokusias,turi 17-18 Brix'u cukraus.Todel jei rauginti tik sultis,nedapilant vandens su cukrumi,jusu vynas bus max 11,5 laipsniu alkoholio.Geriau,kai vyne alkoholio koncentracija pasiekia 12-14 laipsniu,toks vynas reciau sugenda ir yra ilgaamzis.Skanaus.