šiek tiek | kvapieji pipirai |
1 arbatinis šaukštelis | cukrus |
1 arbatinis šaukštelis | juodieji pipirai (smulkinti) |
3 vienetai | česnakas (skiltelės) |
šiek tiek | muskatas (riešutas) |
150 gramų | druska |
5 kilogramai | kiauliena |
2 gramai | nitrinė druska (salietra) |
Skilandis
- Kvapieji pipirai
-
Cukrus,
1 arbatinis šaukštelis -
Juodieji pipirai, smulkinti,
1 arbatinis šaukštelis -
Česnakas, skiltelės,
3 vienetai - Muskatas, riešutas
-
Druska,
150 gramų -
Kiauliena,
5 kilogramai -
Nitrinė druska (salietra),
2 gramai - Geriausias ingredientų kainas tikrink - akcijos.lt
Skilandis gaminamas iš kiaulienos mėsos, jei mėsa liesa, primaišoma lašinių. Skilandžiui skirta mėsa pjaustoma stambiais gabalais, arba smulkiau sumalama aštria mėsmale (kaip kam patinka), svarbu, kad mėsa nebūtų traiškoma. Druska sumaišoma su smulkintais prieskoniais, smulkiai sukapotais česnakais, cukrumi, kalio salietra. Viskas lengvai išmaišoma, tik nereikia minkyti. Gaminant skilandį reikia rūpestingai laikytis švaros, negalima imti mėsos šlapiomis rankomis. Paruošta mėsa kemšama į švariai išvalytą ir nusausintą kiaulės skrandį. Skrandį reikia prikimšti kaip galima kiečiau, kad neliktų oro tarpelių. Prikimštas skilandis tuojau užsiuvamas, iš abiejų pusių apklojamas sukryžiuotomis lentelėmis, aprišamas virvele ir paslegiamas bent 5 dienom. Vėliau skilandis pakabinamas vėsioje patalpoje ir taip laikomas 2-4 savaites. Rūkyti skilandį reikia tik šaltuose dūmuose (15 laipsnių C), 2-3 savaites.
Komentarai (20)
-
Sim
2018-03-24 21:57
Gera
-
maja
2016-03-12 19:18
pirkom kiaule is senuoliu patikima mesa naturaliai be priemaisu uzauginta,kimsau siandien i skrandi mesa taip kaip cia parasyta tik be salietros ir net cukraus nediejau stambius gabaliukus mesos permaisiau su kazkiek farso nes farsas duoda lipnuma dejau pipiro druskos paprastos ir cosnako skrandi pritriniau pipiru ir prikimsau gavosi didelis trigubas kaip cia pavaizduoti,dariau pirma karta recepto klausiau pas bobutes tai nezinau kas gausis
-
maja
2016-03-12 19:11
prie peciaus pakabiti ir dziovinti mm skanumielis taip ir palendvicas dziovindavo mano mama pries 20metu ir desreles taip sveikiausia
-
NuNu jo
2015-07-13 18:15
Sandeliukas tai mano, bet receptas tai jau ne mano
-
Gelija
2014-07-20 17:11
Gerai ir teisingai pastebėta ,kad mėsa yra sudedama i kiaulių šlapimo pūsles. Salietra tinka Lenkijos gamybos!
-
agnute
2010-08-19 06:02
kaip taip tobulai ymanoma padaryti :taip:
-
ALGIRDAS
2010-06-27 07:19
NEBUTINA RUKYTI GALIMA VYTINTI ARBA DZIOVINTI DAR SKANIAU %-)
-
Rūkytojas
2010-05-06 20:08
byuasd: senovėje žymiai patogiau buvo rūkyti mėsą ilgai ir mažesnė savikaina, nes dažniausiai (bent jau Suvalkijoje) rūkyklos būdavoo įrengiamos namuose kaip kamino dalis, o kadangi tais laikais anglimis ar durpėmis krosnių niekas nekūrendavo, vien lapuočių malkomis, mėsos rūkymas kamine būdavo nebrangus.
Be to, rūkant mėsą gi nerūkomas vienas skilandėlis, juk į normalią naminę rūkyklą telpa bent 50 kg mėsos. Ir kūreni gi ne Joninių laužą rūkykloj;)
-
sarunka
2010-04-22 17:40
noriu as i ta sandeliuka :D %-)
-
Kardas
2010-02-01 11:46
Tai iš tikro kur gauti tą nitrinę druską? Turguose yra kažkonia lenkų gamybos,bet tai turbūt ne ta.