2.5 gramo | muskatas (trintas) |
5 gramai | pipirai (kvapnieji, grūsti) |
10 kilogramų | kiauliena (kumpis) |
400 gramų | druska |
20 gramų | cukrus |
4 gramai | nitrinė druska (salietra) |
10 gramų | pipirai (juodieji, grūsti) |
4 vienetai | lauro lapų (lapeliai) |
šiek tiek | kadagio uogos (grūstos) |
Kumpiams įvynioti tinka taukinės plėvė, kiaulių ir galvijų pūslės, į du sluoksnius perskirtas kiaulės skrandis. Plėvę galima susiūti iš kelių gabalų. Kumpiai plėvėje ilgiau išsilaiko, mažiau išdžiūsta, būna sultingesnė ir minkštesnė.
Populiariausi receptai šią savaitę
- Vabaliukai
- Šventinis kelmas
- Užkandis su aitriosiomis paprikomis CHIPOTLE
- Faršo vyniotinis
- Sumuštiniai su lašiša
- Karališkos krevetės paprastai
- Grybų užtepelė
- Silkės užkandėlė
- Plikyti pyragaičiai su lašiša
- Silkė su persikais
- Įdaryti kiaušiniai
- Pavasarinis silkės užkandis
- Lašišos sumuštinukai
- Labai skanūs sumuštiniai
- Obuolių, ridikėlių ir salierų salotos
- Sūrio lazdelės
- Avokado užtepėlė
- Aštrūs ridikėliai žiemai (nevirti ir netroškinti)
- Kiškienos paštetas
- Lašišos „Carpaccio“ su džiovintų pomidorų ir krapų padažu
Rūkyti kumpio gabalai
- Paruošimo laikas:
-
Muskatas, trintas,
2.5 gramo -
Pipirai, kvapnieji, grūsti,
5 gramai -
Kiauliena, kumpis,
10 kilogramų -
Druska,
400 gramų -
Cukrus,
20 gramų -
Nitrinė druska (salietra),
4 gramai -
Pipirai, juodieji, grūsti,
10 gramų -
Lauro lapai, lapeliai,
4 vienetai - Kadagio uogos, grūstos
- Geriausias ingredientų kainas tikrink - akcijos.lt
Iš gerai atvėsinto kumpio išimami kaulai ir jis supjaustomas į kelis norimo dydžio gabalus, pjaunant išilgai raumenų. Gerai, kai prie jų lieka ir dalis lašinukų. Druska sumaišoma su cukrumi, salietra ir trintais prieskoniais (prieskonių galima dėti pagal savo skonį). Mėsos gabalai iš visų pusių gerai įtrinami druskos mišiniu, suvartojant pusę paruošto kiekio ir, nepaliekant tuščių tarpų, sudedami į paruoštą mėsos sūdymui indą. Po poros dienų įtrinama likusi druskos mišinio dalis. Mėsa įsisūri per 10-12 dienų. Per tą laiką reikia ją vartyti ir laistyti atsiradusiu sūrymu. Įsisūrėję mėsos gabalai įvyniojami į plėvę, kietai suspaudus užsiuvami ir paslegiami. Paskui standžiai aprišami virvute, dar kelias dienas palaikomi pakabinti vėsioje patalpoje ir išrūkomi. Kumpio gabalai rūkomi 13-15 laipsnių temperatūroje 6-10 dienų.
Kumpiams įvynioti tinka taukinės plėvė, kiaulių ir galvijų pūslės, į du sluoksnius perskirtas kiaulės skrandis. Plėvę galima susiūti iš kelių gabalų. Kumpiai plėvėje ilgiau išsilaiko, mažiau išdžiūsta, būna sultingesnė ir minkštesnė.
Komentarai (12)
-
as
2017-12-11 16:35
cia specialiai kad nevalgytum tas receptas,nes prie druskos nelabai tas kumpis ir jausis,po poros paru jau gaunasi i suriaja puse,o cia savaite liepia laikyt,galiu pasakyt...nenusipezek tam kas cia parase tas nesamones
-
Vytautas
2016-12-20 14:01
Po tokio sūdymo,10-12d.ir tokio kiekio druskos ,tos mėsos ko gero jau niekas nenorės valgyti.
-
Rukytojas
2011-10-14 18:52
Salietra naudojama islaikyti rukomos mesos raudona spalva. Tradicine salietra augalams tresti
-
raimucka
2010-02-27 19:42
jau gavau,ne vaistineje.bebebe :-p
-
RR
2010-02-25 03:10
Nitrinė druska (salietra)!!! :-o
-
Mika
2010-01-30 21:44
markle. vaystynese
-
raimucka
2010-01-30 18:39
o is kur gauti tokio specialaus tinklelio kumpeliams isvynioti ar imauti,kad jie islaikytu savo forma?help ;-)
-
raimucka
2010-01-30 18:38
o is kur gauti tokio specialaus tinklelio kumpeliams isvynioti ar imauti,kad jie islaikytu savo forma?help ;-)