Žiediniai kopūstai
Kalafijorai (žiediniai kopūstai), (lot. Brassica botrytis).
Žiedinių kopūstų yra du porūšiai: botrytis ir italica. Pastarajam priklauso brokoliai. Žiedinių kopūstų porūšyje išskirta penkiolika veislių grupių.
Maistui tinka balta galvutė (žiedynas). Valgomi žali, virti, kepti, troškinti, konservuoti. Labai vertinga dietinė skani daržovė. Galvutėse esti daug baltymų, vitaminų, mineralinių druskų, kurias gerai pasisavina žmogaus organizmas. Gera šių kopūstų ypatybė - greita branda. Jų prekinės galvutės užauga 2—3 savaitėmis anksčiau negu ankstyvųjų gūžinių baltųjų kopūstų. Auginama ir šiltadaržiuose.
Pagal lapų skrotelę skirstomi į žemus (skrotelė iki 60 cm aukščio), vidutinio aukščio (60—70 cm) ir aukštus (aukštesnė kaip 70 cm). Tai atspari šalčiams daržovė. Jautri drėgmei ir maisto medžiagoms.
Receptai su >>