Valgomieji dažai
Valgomieji dažai, saikingai naudojant, pagražina konditerijos gaminius, nuspalvina juos patraukliomis, neryškiomis, apetitą žadinančiomis spalvomis.
Kremus, glajus, tešlas galima nudažyti kavos nuoviromis, kakava, degintu cukrumi, vaisių, uogų, daržovių sultimis ir valgomaisiais dažais. Natūralūs dažai yra augalinės ir gyvulinės kilmės. Dirbtiniai dažai gaminami sintetiniu būdu iš įvairių organinių medžiagų.
Indigokarminas — tamsiai mėlynos spalvos pasta, gaminama sintetiniu būdu. Tirpsta vandenyje, nudažydama jį ryškiai mėlyna spalva.
Tartrazinas yra sintetiniu būdu pagaminti geltonos spalvos milteliai. Gerai tirpsta vandenyje, tirpalas skaidrus, geltonos spalvos. Tirpinami dažai karštame virintame vandenyje santykiu 1 : 5. Veikiant aukštai temperatūrai ir saulės spinduliams, tartrazino spalva kinta. Tirpalą reikia ruošti kas trys, keturios dienos ir laikyti tamsiame stikliniame indelyje arba tamsoje.
Karminas — raudonos spalvos natūralūs dažai. Sunkiai tirpsta šaltame vandenyje, lengvai — silpname amoniako tirpale. Jis neatsparus aukštai temperatūrai.
Receptai su >>