Taukai (kiaulių)
Taukai, riebalai (kiaulienos). 100 g. taukų yra apie 900 kcal.
Apie riebalus:
Maisto riebalai teikia organizmui energijos. Skylant 1 g riebalų, susidaro 9,3 kcal, o skylant 1 g angliavandenių, — tik 4,2 kcal. Jie taip pat svarbūs kaip apsauginė medžiaga: išsiskirdami per riebalines liaukas, saugo odą nuo išdžiūvimo ir suteikia jai elastingumo.
Riebalai —aukštesniųjų riebiųjų rūgščių ir glicerino esteriai. Riebiosios rūgštys be dvigubųjų jungčių vadinamos sočiosiomis (stearino, palmitino), su dvigubosiomis jungtimis — nesočiosiomis (oleino, linolinė, linolininė).
Žmogaus ir gyvūnų organizme sintetinasi ne visos būtinos riebiosios rūgštys. Linolinė, linolininė ir arachidinė gaunama tik su maistu. Tai labai svarbu žinoti, kadangi dėl šių rūgščių trūkumo sutrinka medžiagų apykaita, atsiranda įvairūs organizmo sutrikimai. Minėtosios, nesočiosios riebiosios rūgštys mažina kraujyje cholesterino kiekį, lėtina aterosklerozę. Dėl šių ir kitų biologinių savybių jos laikomos vitaminais.
Receptai su >>