Nitrinė druska (salietra)
Nitritinė druska — tai natrio aba kalio nitrito druska, sumaišyta su valgomąja druska, nuo seno vartojama gaminant mėsos faršą, rūkytus mėsos gaminius, kaip maisto priedas — konservantas, spalvos fiksatorius.
Sūdant mėsą dedama truputis chemiškai grynos nitrinės druskos (salietros). Jos veikiamas raumenų mioglobinas pereina į junginį, turintį pastovią raudoną spalvą. Be to, salietra stabdo išsiskyrimą nemalonų kvapą turinčių sieros ir fosforo junginių, kurių atsiranda, skylant baltymams. Kalio salietros į mėsą galima dėti tik labai mažai: 1 kg mėsos salietros galima dėti 0,9-1 procentą druskos svorio (kilogramui druskos 9-10 g salietros).
Dėmesio! Šios druskos nerekomenduojame naudoti, jei nesate profesionalas!
Receptai su >>