Medlieva

Medlieva
Medlieva yra erškėtinių šeimos iki 2 m aukščio krūmas. Jo lapai kiaušiniški, dantyti, žiedai susitelkę skydiškomis kekėmis. Vaisiai tamsiai raudonos sultingos žirnio grūdo dydžio uogos (obuoliukai). Jie paprastai prinoksta vėlyvą rudenį (kai kuriuose rajonuose, nelygu koks klimatas, — vasaros pabaigoje). Uogos turi iki 10% cukraus, apie 0,5% obuolių rūgšties, kumarinų, daug C bei B grupės vitaminų ir provitamino A, mikroelementų (vario, švino, kobalto). Iš uogų galima gaminti sultis, kompotus, uogienę, džemą, pasilies, želė ir puikų vyną. Vitaminingus vaisius galima vartoti hipovitaminozių ir avitaminozių profilaktikai bei gydymui. Liaudies medicinoje medlievos sultimis skalaujama gerklė, sergant angina. Kartais iš medlievos mišinio su laukiniais obuoliais ir kriaušėmis gaminami gydomieji sutraukiantieji gėrimai, kuriais gydomos skrandžio ir žarnyno ligos. Tam tinka ir krūmo lapų bei žievės nuovirai (1:10), turintys daug rauginių medžiagų. Yra duomenų apie kanadinės medlievos, kuri mūsų šalyje auginama kaip dekoratyvinis krūmas ir kartais vartojama kaip poskiepis kriaušėms, reikšmę farmakologijai. Bandymais nustatyta, kad šios rūšies medlievos žiedų tinktūra ir antpilas tonizuoja širdį ir mažina arterinį kraujospūdį. Kadangi antpilas stipriau veikia, jį rekomenduojama gerti nuo padidėjusio kraujospūdžio.
Receptai su >>

Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu

Kraunama daugiau...