Jautiena
Iš jautienos gaminami įvairūs virti, troškinti ir kepti patiekalai. Senų gyvulių mėsa labiau tinka virti, taip pat maltiniams, įdarams, apkepams. Ši mėsa yra geresnio skonio negu jauna mėsa. Kieta jautiena tampa minkštesnė ir greičiau išverda, jeigu iš vakaro įtrinama garstyčių milteliais. Prieš troškinant jautieną derėtų truputį pamarinuoti, t. y. per naktį palaikyti išrūgose, rūgusiame piene, smarkiai atskiestame acte arba apšlakstyti aliejumi, sumaišytu su citrinos sultimis ar rūgštimi. Tokia mėsa esti trapesnė, minkštesnė. Jautiena pasūdoma prieš pat ją kepant. Jautieną, prieš dedant į šaldytuvą, patariama apibarstyti susmulkintomis prieskoninėmis daržovėmis — svogūnais, petražolėmis, salierais, porais — šviežiais arba džiovintais.
Receptai su >>