Grybai
Grybai (įvairūs) - heterotrofinių organizmų grupė. Lietuvoje grybai renkami miške, dauguma jų netoksiški, arba prarandantys šias savybes išvirus. Grybai turi savitą skonį ir aromatą, dėl to dažnai vartojami įvairiuose patiekaluose. Valgomieji grybai žmogui žinomi nuo seniausią laikų kaip vertingas papildomas ir mėgstamas maisto produktas.
Grybai — vertingas maisto produktas, kuriame yra riebalų, angliavandenių, baltymų, mineralinių druskų, aromatinių medžiagų, vitaminų. Pavyzdžiui, džiovintuose baravykuose baltymų yra 2 kartus daugiau negu jautienoje ir 3 kartus — negu žuvyje. Riebalų — daugiau negu bulvėse, burokėliuose. Maistingesnės yra grybų kepurėlės, ne koteliai. Vitamino B voveraitėse ir šilbaravykiuose yra ne mažiau kaip mielėse. Daugiausia maistingųjų medžiagų yra grybo kepurėlėje, mažiau — kote. Tačiau žinotina, kad grybų ląstelienoje yra chitino — gana sunkiai virškinamos medžiagos, todėl silpnesnės sveikatos žmonės turėtų jų valgyti saikingai. Be to, seni grybai gali būti nuodingi — geriau jų nerinkti. Grybus patartina lupti, nes odelėje esti nuodingų medžiagų. Jauni, tinkamai pagaminti grybai sveikatai nekenkia ir yra skanus maistas. Į grybus nededama daug aštrių prieskonių, kad nenustelbtų grybų aromato.
Receptai su >>