Granatų sultys
Granatų sultys išgaunamos iš granatuose esančių sėklų.
Maistinė granatų vertė
Be šios turtingos granatų istorijos, jie taip pat yra turtingi ir biologiškai. Grantai yra panašūs į kitus vaisinius augalus, jie yra ne riebūs, turi mažai cukraus, o 100 g. granato yra tik 80 kalorijų, taip pat 5 g. ląstelienos ir 15% rekomenduojamos paros normos vitamino C.
Granatų sultys nenusileidžia populiarumo nuo paties vaisiaus, kadangi jos yra labiau koncentruotos. Jose šiek tiek daugiau kalorijų (apie 100 kalorijų, stiklinėje granatų sulčių). Kaip ir granatuose, jų sultyse gausu antioksidantų, bet tai galioja tik natūralioms granatų sultims, o ne praskiestoms sultims ar sirupams, kurių galite įsigyti prekybos centruose.
Antioksidantas
Granatai yra ryškios raudonos spalvos ir šis atspalvis rodo gausų fitocheminių antioksidantų kiekį. Antioksidantai kovoja prieš laisvųjų radikalų daromą žalą organizmui ir netgi laisvųjų radikalų daromą įtaką vėžio atsiradimui. Todėl tai puiki profilaktinė priemonė, kadangi granatų sultyse yra daugiau antioksidantų, nei kitose sultys, žaliojoje arbatoje ar raudonam vyne.
Granatai yra puiki priemonė kovojant su širdies ligomis, kadangi atlikti tyrimai parodė, kad kasdien vartojamos granatų sultys apsaugo arterijas ir neleidžia kauptis apnašomis ir sumažina cholesterolio oksidaciją – neigiamą jo poveikį. Taip pat granatuose esančios medžiagos mažiną arterinį kraujo spaudimą.
Vitaminų, mineralų, ir mikroelementų šaltinis
Kaip ir daugybėje kitų vaisių, granatuose yra vitamino C, tačiau tai ne viskas, jame yra ir vitamino B5, B9 ir K, kalio ir cinko, tai yra gyvybiškai svarbios medžiagos žmogaus organizmui. Vitaminas B5 arba dar žinomas kaip pantoteno rūgštis yra labai svarbūs norint išsaugot sveiką odą ir nervų sistemą. Taip pat vitaminas B5 yra svarbus mitybos elementas, šis vitaminas gali padėti išvengti raumenų spazmų, antinksčių nepakankamumo ir teigiamai veikia insulino gamybą.
Vitaminas B9 arba folio rūgštis yra svarbi kūdikiams, kadangi apsaugo nuo nuo nervinio vamzdelio defektų. Jis taip pat naudingas ir suaugusiems, kadangi teigiamai veikia DNR ir kraujo kūnelius. Vienoje porcijoje granato, yra 10% rekomenduojamos paros normos šio vitamino.
Žmonės kurie negauna pakankamai vitamino K rizikuoja susirgti osteoporoze ir susimušus lengvai atsiranda mėlynės. Šio vitamino yra ir žaliose lapinėse daržovėse, bet daugumai granato skonis yra malonesnis, kadangi granatas yra saldus.