Garšva
Garšva (lot. Aegopodium podagraria) stambus žolinis augalas, susidedantis tik iš vienų būdingos rūšies dukart trilapių lapų. Lapkotis viršuje šakojasi į tris pražanginius plonus kotelius, o tie savo ruožtu dar kartą šakojasi gale. Prie pastarųjų prisitvirtina devynios atskiros lapo skiltelės, nors kartais kai kurios gretimos suauga viena su kita, ir bendras jų skaičius pasidaro 7 arba 8.
Žiedynas — skėtis, primenantis morkų žiedynus.
Augalas dauginasi sėklomis ir vegetatyviškai.
Lapuose yra vitaminų A ir C, citrinos ir obuolių rūgščių, mineralinių druskų, šaknyse — eterinių aliejų, saponinų, krakmolo, dervų.
Vartojmas medicinoje. Šaknų ištrauka vartojama kompresams sergant miozitu.
Vartojamas maistui. Garšva valgoma. Garšvos lapai kartu su rūgštynėmis ir dilgėlėmis vartojami salotoms, kopūstienei, padažams gaminti. Salotoms renkami jauni, nevisiškai išsivystę lapai su kotais iki garšvos žydėjimo. Prieš gaminimą nuo stiebų nulupama odelė. Sriuba su garšva skoniu nenusileidžia kopūstų sriubai.
Receptai su >>
Skaniausi patiekalai su šiuo ingredientu
Kraunama daugiau...