Cukrus

Cukrus
Cukrus gaminamas iš cukrinių runkelių ir cukranendrių. Cukruje yra 99,75% sacharozės, kuri, šildoma su vandeniu, skyla į gliukozę bei fruktozę ir gaunamas invertinis cukrus. Valgomasis cukrus vartojamos įvairiais pavidalais: Kristalinis cukrus – nuo 1840 metų gaminamas baltas cukrus. Tarpinėje stadijoje kristalai yra gelsvi ir su daug priemaišų, vėliau jis pakartotinai tirpinamas, kristalizuojamas bei rafinuojamas, taip pat spalvinamas žydru dažu, kuris suteikia baltumo. 99,7% šio cukraus sudaro sacharozė. Cukraus pudra (miltinis cukrus) – labai smulkių grūdelių cukrus, naudojamas tik nuo XX a. pradžios. Cukraus kristalai – gaminamas iš prisotinto cukraus tirpalo, kai gaunami nevienodo stambumo skaidrūs kristalai. Geltonasis arba rudasis cukrus – ne visai išgrynintas cukrašvendrių cukrus. 100g. cukraus yra apie 400 kcal. Cukrus sudarytas iš angliavandenių.
Receptai su >>