Anyžius

Anyžius

Ukrainoje ir Šiaurės Kaukaze, Vidurinėje Azijoje auginamas skėtinių šeimos vienmetis augalas — anyžinė ožiažolė. Šis eterinio aliejaus turintis augalas svarbus maistui ir vaistams. Jo lapai stambūs, padalinti smulkiomis skiltimis, balti smulkūs žiedai susitelkę sudėtiniais skėčiais. Žydi vasarą, vaisiai sunoksta rugpjūčio mėnesį. Tai rusvai pilki kvapūs ir maloniai saldūs skeltavaisiai. Specifinis kvapas priklauso nuo eterinio aliejaus. Jo sėklose kartais būna iki 6%. Sėklose yra ir riebiojo aliejaus (kartais beveik 28%). Vaistams anyžinė ožiažolė buvo vartojama senovės Egipte, Graikijoje ir Romoje. Į Centrinę Europą augalas pateko iš Romos, XV a. Vokietijoje jo jau dėdavo į miltinius kepinius. Švieži anyžinės ožiažolės lapai kulinarijoje vartojami salotoms ir garnyrams. Vaisių, kaip prieskonio, dedama į įvairius mėsos padažus, pienarūgščius produktus, girą, pyragą ir konditerijos gaminius. Anyžių eterinis aliejus, turintis anetolo, vartojamas, likerių ir degtinės pramonei, parfumerijai ir kosmetikai, o riebusis aliejus — lakams bei dažams ir muilui gaminti. Aliejaus išspaudomis šeriami gyvuliai. Maloniu anyžinės ožiažolės kvapu nuo seno naudojasi balandininkai: anyžių aliejumi ištepdavo karvelidės sienas, kad specifinis kvapas padėtų karveliams greičiau priprasti prie savo buveinės. Vabzdžiai, priešingai, nepakenčia anyžių kvapo, todėl, patepus veidą ir rankas anyžių aliejumi, galima apsisaugoti nuo uodų. Anksčiau utėles naikino anyžinės ožiažolės (1 dalis), baltojo čemerio vaisių miltelių (I dalis) ir kiaulės taukų (4 dalys) tepalu. Šiuolaikinėje medicinoje anyžių eterinis aliejus dažnai vartojamas kaip atsikosėjimą lengvinantis vaistas. Jo dedama į anyžių lašus (pastarųjų galima nusipirkti vaistinėje). Anyžių lašais gydomas viršutinių kvėpavimo, takų kataras, ypač bronchitas (po 5—10 lašų 2—3 kartus per dieną). Eleksyras nuo kosulio ir kiti sudėtiniai atsikosėjimą lengvinantys vaistai paprastai turi anyžių aliejaus, kartais jis vartojamas ir vienas — po 2—3 lašus vienam kartui. Namuose dažnai vartojamas anyžiaus vaisių antpilas. 1 valgomasis šaukštas smulkintų vaisių užplikomas 1 stikline verdančio vandens, leidžiama nusistoti 20 min, nukošiama ir geriama po 1—2 valgomuosius šaukštus 3—4 kartus per dieną. Anyžių antpilas vartojamas ir virškinimui gerinti.

Receptai su anyžiumi >>