Antis
Antis, antiena. Kuo šie paukščiai riebesni, tuo laikomi geresniais. Valgiams gaminti tinkamiausia yra jaunų — 6—12 mėn.— ančių mėsa. Tirpinti ančių taukai yra skanūs ir gali būti vartojami vietoj sviesto. Antys įdaromos troškintais baltagūžiais ar raudongūžiais kopūstais, antaniniais obuoliais, džiovintomis slyvomis ar makaronais, ryžiais. Jei antis liesa, kepant pridedama sviesto, o jei riebi — riebalų visai nereikia. Į keptuvą, kuriame kepa antis, karšto vandens iš pradžių pilama mažai, papildoma vėliau, paukščiui gražiai pageltus (apkepus). Paukščiui apkepus, jei riebalų daug, dalis jų nupilama, paliekama tik tiek, kiek reikia kepti. Su antiena daugiausia vartojama šių prieskoninių daržovių: morkų, salierų, porų, petražolių, svogūnų, iš prieskonių dedama pipirų, lauro lapelių, kardamonų, kalendrų, kmynų, mairūno, kadagio uogų. Žinoma, kiekviena šeimininkė gali vartoti ir įvairesnių prieskonių ar prieskoninių daržovių (gelsvių, krapų, jonažolių, juozažolių ir kt.).