Aitrioji paprika
Paprika (lot. Capsicum, vok. Paprika) – notreliažiedžių (Lamiidae) poklasio bulvinių (Solanaceae) šeimos augalų gentis.
Kultūrinės paprikos yra vienmetės. Žiedai pavieniai arba auga po du stiebo išlinkimuose. Vaisius – uoga.
Prinokusioje aitriosios paprikos ankštyje vitamino C yra daugiau nei citrusiniuose vaisiuose. Per dieną suvalgyta viena aitrioji paprika kelia organizmo tonusą, didina endorfinų kiekį, malšina skausmą, padeda kovoti su stresu. Be to ši aštri daržovė – puiki baktericidinė priemonė. Todėl darbininkai, kurie perdirba džiovintas paprikas beveik niekada neserga peršalimo ligomis. Medicinoje aitriosios paprikos dedama į gydomąsias priemones nuo neuralgijos, radikulito, sąnarių skausmų, nušalimų.
Aštrumą aitriajai paprikai suteikia medžiaga kapsaicinas. Ypač jų daug sėklose. Priklausomai nuo rūšies kapsaicino kiekis vaisiuose gali būti skirtingas.